Kvindefodbolddebatten med Sørine Gotfredsen var glimrende

Af Mikkel Andersson 0

I løbet af de seneste dage har omtrent en milliard mennesker på sociale medier delt et billede eller kort videoklip af Sørine Gotfredsen, der i DR 2s Deadline 2. august hævdede, at fodbold passer bedre til mænd end kvinder, fordi det er tættere på krig.

Det er unægtelig et sjovt udsagn. Ja, mænd ville vinde over kvinder på samme niveau i stort set alle sportsgrene, så hvis den sammenligning er det eneste kriterium, kan man da godt hævde, at mænd »passer« bedre til det.

Men who cares? Stadigt flere synes, at kvindefodbold er sjovt. Personligt finder jeg fodbold kedeligt uanset spillernes køn, men hvis man underholder sig selv og andre med det, går jeg ud fra, man »passer« ganske fint til det. I øvrigt skal man aldrig undervurdere danskernes evne til at knuselske obskure sportsgrene uanset køn, jf. curling. Men at det enkelte argument om krig og fodboldkvinder ikke holder, er imidlertid ikke min pointe. Den er derimod, at ganske mange har ment sig i stand til at konkludere noget om debatten generelt ud fra det ene udsagn.

Til et Facebook-opslag med Sørine Gotfredsens citat kræver eksempelvis Informations internationale debatredaktør Niels Ivar Larsen »galninge« som Gotfredsen udelukket fra medierne, mens tidligere rådgiver for Ritt Bjerregaard og nu tanketænker i CEVEA, Kasper Fogh, erklærer det over sin fatteevne, at Sørine overhovedet kommer i fjernsynet. Det var simpelthen en tåbelig debat, må man forstå.

Hvis man faktisk ser debatten, er det imidlertid helt åbenlyst, at den – uanset hvem man er mest enig med – både er kvalificeret, nuanceret og relevant i forhold til et aktuelt emne.

Sørine Gotfredsen har selv arbejdet som sportsjournalist, mens hendes modpart, de Radikales Karen Melchior, også har deltaget i debatten med blandt andet krav om flere kvindelige sportskommentatorer.

Debattens overordnede spørgsmål er, om kvindefodbold er ved at blive en del af et mere ideologisk kønspolitisk projekt og den tilsvarende debat. Gotfredsen siger i øvrigt, at hun ikke har noget problem med kvinder, der spiller fodbold og har selv har gået til det.
Det er altså ret oplagt, at de diskuterer ideologi og politik.

I betragtning af at netop det spørgsmål både er aktuelt og optager en del mennesker, gør debatten præcis det, en god debat skal gøre: giver folk bedre mulighed for stillingtagen ved at lade to kvalificerede modparter krydse klinger. Man kan selvsagt være voldsomt uenig med en eller begge, men at hævde, at det er en dårlig debat, eller at Sørine Gotfredsen ikke skulle være kvalificeret, fordi det ene udsagn er fjollet, er useriøst.

At gøre sig lystig over tåbelige udsagn er en af de få sportsgrene, jeg godt kan lide, så ikke et ondt ord om det herfra. Mit gæt er dog, at ret få af dem, som prøver at konkludere noget om Gotfredsens generelle skørhed og hele debattens underlødighed, faktisk har ulejliget sig med at se den debat, de udtaler sig om.

Og det er også lidt fjollet.

Kommentarer er lukket.